Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Παράπονα σχετικά με τα led και οι λύσεις τους


Ο φωτισμός led έχει μπει στην αγορά εδώ και κάποια χρόνια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πολλά χρόνια στην αγορά, αλλά είναι αρκετά έτσι ώστε να δημιουργηθούν και καλές αλλά και κακές απόψεις σχετικά με αυτό το είδος φωτισμού. Έχει όμως ο φωτισμός led πέραν από τα πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα; Όσοι ασχολούνται με τα led ξέρουν ότι υπάρχουν μειονεκτήματα τα οποία όμως δουλεύονται για να βελτιωθούν και δεν επηρεάζουν όλες τις εγκαταστάσεις φωτισμού με led. Με το που κυκλοφόρησαν τα led έγινε αντιληπτό ότι χρειαζόμαστε τον φωτισμό led στο σπίτι μας και στην καθημερινή μας ζωή. Το να βρεις καλής ποιότητας λάμπες led έπρεπε να δαπανήσεις πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα. 

Διαβάζοντας κάποια πράγματα τα οποία γράφουν οι κατασκευαστές και χρησιμοποιώντας και οι ίδιοι αυτό το είδος φωτισμού είδαμε ποια είναι τα προβλήματα. Παρόλα αυτά λαβαίνουμε την διαβεβαίωση από τους κατασκευαστές ότι δουλεύουν για να λύσουν τα προβλήματα αυτά. Αυτό γίνεται αντιληπτά καθώς είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία led είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες στον χώρο και έχουμε δει μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια.

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι είναι πολύ ακριβά.  Παρόλο όμως που είναι πρόβλημα αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια. Υπάρχουν αρκετές λάμπες led που είναι φθηνές. Αυτοί όμως που καθαρά και μόνο λόγο του κόστους προτίμησαν να αγοράσουν αυτές τις λάμπες συνειδητοποίησαν ότι ήταν φθηνές γιατί ήταν πολύ κακής ποιότητας. Ανέβαζαν θερμοκρασία, έβγαζαν πολύ κακής ποιότητα φως και δεν είχαν καμία εγγύηση. Επίσης , αυτές οι συγκεκριμένες φθηνές λάμπες χάλασαν πολύ γρήγορα.

Αν όμως κάποιος ρίξει μια ματιά στα πιο ακριβά led φώτα θα δει μεγάλη διαφορά. Όμορφά, καλοσχεδιασμένα, με ποιοτικό φως  είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν τα ποιοτικά αλλά και ακριβότερα Led. Πόσο πιο ακριβά; Βρήκαμε κάποιους κατασκευαστές για τις συγκεκριμένες λάμπες και ανακαλύψαμε ότι το κόστος τους ξεπερνούσε τα 50 ευρώ. Σίγουρα πάρα πολύ ακριβά και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα κανένας να μην ήθελε να τα αγοράσει. Αναζητώντας περισσότερο στην αγορά για τις συγκεκριμένες λάμπες led που είναι ιδανικές για το αυτοκίνητο ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν και καλύτερες τιμές στην αγορά. 

Παρόλα αυτά και αυτές εξακολουθούσαν να ήταν πολύ ακριβές. Βέβαια ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο φωτισμός led ότι εξοικονομεί πολλά χρήματα από την μικρή κατανάλωση ρεύματος σε συνδυασμό με την υψηλή απόδοση που σου προσφέρει το led. Αλλά όταν μιλάμε για τόσο μεγάλο κόστος αγοράς η απόσβεσή θα γίνει μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε θα πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε να κατασκευάζονται λάμπες led με μικρότερο κόστος έτσι ώστε να κοστίζουν λιγότερο και να αξίζει κάποιος να τις πάρει. 

Αυτό το έχουν πετύχει πολλοί λίγοι κατασκευαστές και σε μόνο ένα είδος λάμπας. Οπότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στο μέλλον σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.