Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Εκχύλισμα πράσινου καφέ (green coffee) και επιστημονικές μελέτες


Τα τελευταία χρόνια, η παχυσαρκία εξελίσσεται στην νέα μάστιγα του αιώνα. Τα ποσοστά της  έχουν διπλασιαστεί από το 1980 και μετά,  ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Έτσι, όλο και περισσότερες χώρες ξεκινάνε καμπάνιες κατά της παχυσαρκίας, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν τους πολίτες τους για τους κινδύνους που κρύβει η παχυσαρκία καθώς και για τα οφέλη που προκύπτουν από μία υγιή και ισορροπημένη διατροφή. 

Από την άλλη, η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνεχώς για νέες ουσίες - φυσικές ή χημικές - χωρίς παρενέργειες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κόσμο να χάσει τα περιττά κιλά ευκολότερα.

Και τέλος, υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την όλη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που ακούμε κάθε μέρα για ένα νέο, 100 % φυσικό, θαυματουργικό χάπι ή συμπλήρωμα που προκαλεί γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών.

Τελευταία ακούγονται πολύ τα χάπια που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου καφέ (
green coffee bean extract). Διάφοροι «ειδικοί» τα αποκαλούν μαγικά και υπόσχονται ότι θα χάσεις τουλάχιστον 10 κιλά το μήνα χωρίς άσκηση ή διατροφή. Μάλιστα λένε ότι υπάρχουν και δεκάδες κλινικές μελέτες που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους. 

Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι, υπάρχουν δεκάδες κλινικές μελέτες (σε ανθρώπους και τρωκτικά) για το
green coffee, αλλά καμία δεν υπονοεί τα θαύματα που λένε οι ειδικοί.  Στο άρθρο αυτό θα μάθουμε μερικά πράγματα για το green coffee καθώς και το τι έδειξαν τρεις κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του.

Πως έγινε διάσημο το green coffee
Το green coffee και η δράση του είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα. Όμως, ο πολύς ο κόσμος το γνώρισε όταν το παρουσίασε στην τηλεοπτική του εκπομπή ο καρδιολόγος Δρ. Οζ, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι το green coffee είναι το νέο «θαύμα» στον χώρο του αδυνατίσματος! 

Αυτό βέβαια ήταν και καλό και κακό. Καλό γιατί πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να χάσουν μερικά κιλά εύκολα και χωρίς προσπάθεια. Κακό όμως γιατί πολλοί περίμεναν «θαύματα» και τελικά απαγοητεύτηκαν !
Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί πολύ απλά καμία μελέτη δεν υπόσχεται θαύματα! Ας δούμε τώρα τις τρεις μεγαλύτερες δοκιμές που έχουν γίνει στo Green Coffee.

Κλινικές Μελέτες πάνω στο Green Coffee
 Η πρώτη μελέτη [1] δημοσιεύτηκε το 2003 στο έντυπο American Society for Clinical Nutrition. Σε αυτήν την έρευνα, ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Surrey εξέτασαν πάνω σε ανθρώπους-εθελοντές την δράση του χλωρογενικού οξέος, που είναι και το βασικό συστατικό του green coffee. 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χλωρογενικό οξύ παρεμποδίζει την αποθήκευση της γλυκόζης σε λίπος και ανέφεραν για πρώτη φορά τις διαιτητικές του ικανότητες.
Η δεύτερη σημαντική μελέτη [2], δημοσιεύτηκε το 2013. Σε αυτήν την έρευνα, ο Joe Vinson και η ομάδα του, δοκίμασαν την δράση συμπληρωμάτων με green coffee πάνω σε 16 εθελοντές-υπέρβαρους, χωρίς κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Μετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε ότι οι εθελοντές είχανε χάσει κατά μέσο όρο 8 κιλά. 
Παρόμοια ευρήματα είχε και ο Thom  και οι συνεργάτες τους σε μια άλλη κλινική έρευνα [3]. Στην μελέτη αυτή, δοκίμασαν συμπλήρωμα με green coffee σε 40 παχύσαρκα άτομα, και διαπίστωσαν ότι 3 μήνες αργότερα το 85 % από τους συμμετέχοντες είχε σημειώσει μεγάλυ απώλεια βάρους.

Άλλες ιδιότητες του Green Coffee
Το 2008, το American Society for Nutrition δημοσίευσε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Βραζιλία [4]. Η έρευνα αυτή έδειξε πως το χλωρογενικό οξύ που υπάρχει στο green coffee μειώνει τον κίνδυνο για:
- Καρδιοαγγειακή νόσο
- Νόσο
 
- Διαβήτη τύπου 2
Οι ερευνητές - στην ίδια μελέτη – ανέφεραν πως το χλωρογενικό οξύ φαίνεται ότι έχει και  αντιμικροβιακή δράση.




Σχετικά Links
Χάπια Αδυνατίσματος - Optimus Green Coffee: Μάθε πιο θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο σκεύασμα green coffee


Βιβλιογραφία
1) Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine
2) Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects
3) A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of a new weight-reducing agent of natural origin.
4) Chlorogenic Acids from Green Coffee Extract are Highly Bioavailable in Humans1