Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η ιστορία των φορητών πυροσβεστήρων


O φορητός πυροσβεστήρας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σε κάθε χώρο εργασίας τα τελευταία χρόνια, κυρίως επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τον ζωτικό ρόλο που έχουν στην πυρασφάλεια και έχουν καταστήσει παράνομο να μην υπάρχει πυροσβεστήρας σε κάθε εργασιακό χώρο.

Έχετε ποτέ όμως αναρωτηθεί πόσο καιρό υπάρχουν ή ποιος τα επινόησε?

Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται αρκετά από το τι εννοούμε όταν λέμε πυροσβεστήρα. Το πρώτο παράδειγμα που αναγνωρίστηκε ως συσκευή πυρόσβεσης μπορεί να βρεθεί σχεδόν 200 χρόνια πριν. Ο George Manby έκανε αυτήν την επανάσταση στην Αγγλία το 1813 με κάτι που ονομαζόταν Extincteur. Αυτό αποτελούνταν από ένα δοχείο χαλκού το οποίο είχε μέσα του τρία γαλόνια διαλύματος ανθρακικού καλίου και πεπιεσμένο αέρα. Αυτό ήταν το πρώτο παράδειγμα της βασικής αρχής πίσω από όλο αυτό που ονομάζουμε πυροσβεστήρα σήμερα.

Η ευρηματικότητα του Manby δεν σταμάτησε όμως με αυτήν την συσκευή, καθώς δημιούργησε διάφορες άλλες μικρές εφευρέσεις σχετικά με την εκμετάλλευση της δύναμης μικρών εκρήξεων. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Manby Mortar που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάσωση πλοίων σε έκτακτη ανάγκη, με την εκτόξευση σχοινιών από την γη πάνω στα σκάφη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ποιος ανακάλυψε τους πυροσβεστήρες Soda – Acid ?

 Η ανθρακικού οξέος πυροσβεστήρες λειτουργούν με την ανάμιξη 2 ουσιών που αντιδρούν για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να ωθήσει ένα υγρό από τον πυροσβεστήρα.
Το πρώτο τέτοιο παράδειγμα ήταν το 1866 από τον Francois Carlier όπου κατοχύρωσε την πατέντα στην Γαλλία όταν το τρυγικό οξύ αναμίχθηκε με ένα διάλυμα όξινου ανθρακικού νατρίου για να παραχθεί το αέριο.

Στις ΗΠΑ την πρώτη εμφάνιση ενός πυροσβεστήρα ανθρακικού οξέος ήταν το 1881 από τον Granger ο οποίος στο δικό του κατασκεύασμα χρησιμοποίησε πυκνό θειικό οξύ. Όλες οι υπόλοιπες κατασκευαστές πυροσβεστήρων έγιναν με τις δικές του αρχές.

Συνήθως το έναυσμα για την απελευθέρωση του οξέος και την ανάμιξη των χημικών ουσιών ήταν ένα έμβολο είτε ένα άλλο σύστημα με αποτέλεσμα  την θραύση του φιαλιδίου.,

Την ίδια βασική αρχή που εφευρέθηκε από τον George Manby , όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια πυρκαγιά , εξακολουθεί να είναι η βασική ιδέα πίσω από όλους τους σύγχρονους φορητούς πυροσβεστήρες . Οι περισσότεροι σύγχρονοι πυροσβεστήρες λειτουργούν με ένα από τα δύο κύρια συστήματα . Το συμπιεσμένο αέριο μπορεί να είναι αποθηκευμένο στο ίδιο κύριο δοχείο, στους λεγόμενους πυροσβεστήρες πίεσης, ή σε ένα μικρό εσωτερικό φυσίγγιο.

Η ανάπτυξη και τελειοποίηση των φορητών πυροσβεστήρων έχει διανύσει πολύ δρόμο τα τελευταία διακόσια χρόνια . Τα πολλά διαφορετικά είδη της φωτιάς έχουν ήδη ταξινομηθεί , και όλοι οι σύγχρονοι πυροσβεστήρες σήμερα δείχνουν για ποιο είδος πυρκαγιών είναι κατάλληλοι καθώς και πόσο αποτελεσματικοί είναι . Οι ταξινομήσεις και οι βαθμολογίες είναι ένας σημαντικός παράγοντας, διότι η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς με λανθασμένο είδος πυροσβεστήρα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες , όπως να γίνει η αιτία ηλεκτροπληξίας με τη χρήση ενός πυροσβεστήρα νερού σε ηλεκτρική φωτιά .