Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Κοστίζουν ακριβά οι παγωτομηχανές;

Κοστίζουν ακριβά οι παγωτομηχανές;
Το παγωτό είναι ανέκαθεν το γλυκό του καλοκαιριού. Μικροί μεγάλοι το γεύονται κάθε καλοκαίρι σε καθημερινή βάση. Αν και στην Ελλάδα η περίοδος κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα μικρή, καθώς σταματάμε αμέσως σχεδόν τη κατανάλωση μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, στο εξωτερικό η κατανάλωση παγωτού συνεχίζεται όλο το χρόνο. Πόσο κοστίζουν όμως οι παγωτομηχανές για τη παραγωγή και τη διοχέτευση του παγωτού; Αξίζουν σαν αγορά από τον επιχειρηματία;

Μηχανές παγωτού

Οι μηχανές παγωτού είναι από τα πλέον περιζήτητα μηχανήματα στο χώρο της εστίασης τα τελευταία χρόνια. Το παγωτό ως προϊόν έχει αρκετά μεγάλα περιθώρια κέρδους, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές γλύκισμα στο κόσμο και είναι πολύ εύκολο και γρήγορο για το κατάστημα. Ειδικά το παγωτό soft – παγωτό χωνάκι όπως είναι ευρέως γνωστό – είναι το νο1 γλυκό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι παγωτομηχανές που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή και το σερβίρισμα του παγωτού, χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες ανάλογα τη παραγωγή τους, τις γεύσεις που παράγουν, την ωριαία ποσότητα παραγωγής, κ.α.

Διαχωρισμός παγωτομηχανών

Για αρχή ο διαχωρισμός των παγωτομηχανών γίνεται ανάλογα εαν είναι κατασκευασμένες να πατάνε πάνω σε πάγκο ή τραπεζάκι, ή είναι επιδαπέδιες – δηλαδή ολόκληρη κατασκευή με ροδάκια, που μετακινείται εύκολα στο δάπεδο. Σαφώς η δεύτερη κατηγορία είναι πολύ πιο βολική καθώς μπορείτε να μετακινείτε τη παγωτομηχανή οπουδήποτε – όπως π.χ. να την βγάζετε εκτός καταστήματος την ημέρα και το βράδυ που κλείνετε να την τοποθετείτε πάλι εντός. Οι επιτραπέζιες παγωτομηχανές αποσκοπούν σε άλλες χρήσεις, όπως να ακουμπάνε πάνω σε κάποιον πάγκο σε χώρους με μικρό περιθώριο. Το κόστος μεταξύ επιτραπέζιων και επιδαπέδιων παγωτομηχανών είναι σχεδόν αμελητέο – οπότε όποια και να είναι η επιλογή σας εδώ, δεν θα έχει οικονομικό αντίκτυπο.
Το επόμενο κριτήριο επιλογής και διαχωρισμού είναι κι αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό το κόστος απόκτησης. Οι παγωτομηχανές χωρίζονται ανάλογα με τις γεύσεις που μπορούν να προσφέρουν καθώς και με την ωριαία δυνατότητα παραγωγής. Έτσι, μικρές σχετικά παγωτομηχανές με 1 γεύση και παραγωγή περίπου 15 λίτρα την ώρα, έχουν αρκετά χαμηλότερο κόστος απ’οτι παγωτομηχανές με 40 λίτρα την ώρα παραγωγή και 2+1(ανάμεικτο) γεύσεις. Η συνηθισμένη μορφή για τις μηχανές παγωτού είναι να έχουν 2 γεύσεις και την μίξη αυτών(ανάμεικτο). Οι περισσότεροι καταστηματάρχες επιλέγουν να προσφέρουν κρέμα-σοκολάτα στους πελάτες τους. Το τι γεύση θα βάλετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Συντήρηση για τις μηχανές παγωτού

Πέρα από το κόστος απόκτησης, οι παγωτομηχανές χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Ένα γενικό service μια φορά πριν την έναρξη της σεζόν, δε θα σας κοστίσει πάνω από 60€ και θα διαβεβαιώσει ότι η παγωτομηχανή είναι έτοιμη για χρήση, δίχως κάποιο πρόβλημα. Τα λιπαντικά της μηχανής είναι πολύ οικονομικά και συνήθως κοστίζουν περί τα 15€ το κουτάκι, που θα σας βγάλει 4-5 μήνες.
Σχετικά με το μείγμα παγωτού, το κοστολόγιο και εδώ είναι πολύ χαμηλό. Το κόστος ανά μερίδα είναι περίπου στα 0.12€ ανά χωνάκι.
Όπως καταλαβαίνετε οι μηχανές παγωτού είναι ένα ιδιαίτερα προσιτό μηχάνημα, τόσο για το κόστος απόκτησης όσο και στο κόστος χρήσης. Συνήθως τα περισσότερα καταστήματα αποσβένουν την αγορά της παγωτομηχανής μέσα σε 1 με 2 μήνες.
Αναζητήστε και εσείς τις καλύτερες παγωτομηχανές και εισάγετε στο κατάστημά σας μια παγωτομηχανή ώστε να σερβίρετε στους πελάτες σας, το καλύτερο γλύκισμα του καλοκαιριού και όχι μόνο!