Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η ζωή πάνω στις (αγαπημένες) γόβες!

Ως γνωστόν οι γόβες είναι το απόλυτο φετίχ τόσο για άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Είναι σχεδιασμένες ώστε να κόβουν την ανάσα των ανδρών και να τονώνουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών. 

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γόβες αποτελούν σύμβολο του σεξ, της εξουσίας και τονώνουν την αυτοπεποίθηση. Από την πλευρά τους οι στιλίστες τις προτείνουν γιατί προσθέτουν... πόντους στην εμφάνισή μας. «Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά», λέει ο διάσημος σχεδιαστής ψηλοτάκουνων παπουτσιών Manolo Blahnik. 

Από την άλλη, όμως, οι γόβες σφίγγουν τα πόδια, περιορίζουν την κίνηση, είναι κουραστικά, ευνοούν το στραμπούληγμα, βυθίζονται στο γκαζόν, πιάνονται στις σιδερένιες σχάρες...
Και δεν είναι μόνο αυτά. Oι ορθοπεδικοί εφιστούν προσοχή! Τα θεωρούν υπεύθυνα για βλάβες των πελμάτων και για το 80%, περίπου, των διαστρεμμάτων.

Πάντως, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes, τα ψηλά τακούνια ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί αρθρίτιδα στα γόνατα. Παρατηρήθηκε ότι το αυξημένο σωματικό βάρος ήταν τελικά ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη δημιουργία αρθρίτιδας και όχι τα ψηλά τακούνια. Στις γυναίκες που εμφάνισαν παχυσαρκία πριν τα 40, η συχνότητα της πάθησης ήταν 36 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε γυναίκες που δεν επιβάρυναν τα γόνατά τους με επιπλέον κιλά.

Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινή και πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πόδια και μέση. Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς, για να έχει το βήμα ελαστικότητα και σταθερότητα και το σώμα μας σωστή στήριξη, πρέπει το πόδι μας να στηρίζεται σε τρία σημεία: στη φτέρνα, στο μεγάλο και στο μικρό δάχτυλο. 

Η ανύψωση της φτέρνας, που συνεπάγεται η χρήση ενός ψηλοτάκουνου υποδήματος, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των δαχτύλων και δυσμορφίες των αστραγάλων. Παράλληλα, η μεταφορά του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα ακροδάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, κυρίως στα γόνατα. Επίσης, η καθημερινή, πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία -λόγω καταπόνησης των μυών της μέσης-, πρόβλημα που γίνεται εντονότερο στις παχύσαρκες γυναίκες. Τα ψηλοτάκουνα και ταυτόχρονα μυτερά παπούτσια πιέζουν τα δάχτυλα, δημιουργούν κάλους και επώδυνες καταστάσεις, που κάποιες φορές, μάλιστα, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Oι γυναίκες που φορούν συνεχώς ψηλά τακούνια δυσκολεύονται να συνηθίσουν τα χαμηλά και τα επίπεδα παπούτσια και αυτό γιατί συρρικνώνεται ο αχίλλειος τένοντας με αποτέλεσμα να νιώθουν καθώς περπατούν πόνο στη γάμπα και γρήγορη κόπωση.

Είναι αυτοί οι λόγοι αρκετοί για να “εξορίσετε” τα αγαπημένα σας ψηλοτάκουνα παπούτσια από την γκαρνταρόμπα σας; 

Προφανώς, όχι! Λύσεις υπάρχουν: 
Μη φοράτε γόβες σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα. Η μύτη του παπουτσιού καλό είναι να είναι στρογγυλεμένη. Τα ψηλοτάκουνα βραδινά παπούτσια γίνονται πιο άνετα αν τα φορέσετε με ειδικούς πάτους που εμποδίζουν την ολίσθηση του πέλματος και ανακουφίζουν από τους πόνους στα δάχτυλα για όση ώρα τα φοράτε. Χρήσιμο είναι ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια όταν γυρίζετε στο σπίτι και ένα μασάζ στα πέλματα και στα δάχτυλα για να εξασφαλίσετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Εκτός όμως από τα θέματα υγείας, υπάρχει και άλλη μία πλευρά: Τα τακούνια μέτριου ύψους βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών! Σύμφωνα με την Ιταλίδα ουρολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας Μαρία Τσερούτο, τα τακούνια έχουν ευεργετική δράση στους μυς της πυέλου, επειδή διευκολύνουν τη σύσφιγξή τους. Όπως παρατήρησε η ερευνήτρια, με δεδομένο ότι οι μύες της πυέλου είναι οι λιγότερο γυμνασμένοι, ίσως τα μετρίου ύψους τακούνια να βοηθούν στην ενδυνάμωσή τους. Κατά αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι τα τακούνια ενδέχεται να συμβάλλουν και στη βελτίωση της ερωτικής ζωής!