Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Aποκριάτικες παιδικές στολές

Ειλικρινά, κάθε φορά που βλέπω τη στολή του Ζορρό στις αποκριάτικες παιδικές στολές, δεν μπορώ να ξεκολλήσω το μυαλό μου από την εικόνα  του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη που το Μάρτιο του 2008 επισκέφθηκε το καρναβάλι του Σοχού Θεσσαλονίκης ντυμένος Ζορρό, καβάλα πάνω σε ένα άλογο. Η φωτογραφίες και τα σχετικά βίντεο κυκλοφορούν ακόμα στο διαδίκτυο και ξαναεμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε αποκριά και όχι μόνο. Θα έλεγε κανείς πως η φωτογραφία αυτή έχει περάσει στα all time classics της νεοελληνικής ιστορίας. 

Το αν είχε "κάνει καλά" που ντύθηκε και συμμετείχε στο γλέντι της αποκριάς, όπως άλλωστε όλοι μας ή το αν αυτή του η παρουσία "σηματοδοτούσε την υπέρτατη ξεφτίλα", όπως διατείνονται άλλοι, έχει πολύ μικρή σημασία κατά τη γνώμη μου. Πιο πολύ με εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι μια κατά βάση παιδική καρναβαλίστικη στολή - η αγαπημένη μου - συνδέθηκε τόσο στενά με ένα δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα με έναν εν τέλει έκπτωτο πολιτικό. Πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν για να γίνει η αποσύνδεση στο μυαλό μου; Ίσως να είναι απλώς μια δική μου προσωπική "φρίκη", αλλά πρόσφατα, σε γνωστό κατάστημα στο τμήμα των αποκριάτικων παιδικών στολών, άκουσα έναν γονιό να λέει στο παιδί του "Έλα τώρα! Ψωμιάδης θα ντυθείς;". Πείτε μου τι φταίει το παιδάκι να ακούει τέτοιες ατάκες...

Από την άλλη όμως, μια αποκριάτικη αμφίεση είναι δυνατό να είναι επιτυχημένη, ακόμα κι αν τη σκαρφιζόμαστε δέκα λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι χρησιμοποιώντας ότι υπάρχει διαθέσιμο στην κούτα με τα καρναβαλίστικα. Είχα μια καταπληκτική ιδέα - που αποκλείεται να μην την έχουν σκεφτεί κι άλλοι πριν από μένα - αλλά έχω ενθουσιαστεί. Καθώς χάζευα τις αποκριάτικες παιδικές στολές που έχουμε, σκέφτηκα να κάνω μια ανάμιξη με στοιχεία από διάφορα κουστούμια που να προκαλεί την ρητορική όσο και επιβεβλημένη ερώτηση "μα τι ακριβώς ντύθηκες;".

Ξεκίνησα συνδυάζοντας το καουμπόικο καπέλο πάνω από τη μάσκα του σπάιντερμαν και η ιδέα σχηματοποιήθηκε στο μυαλό μου μονομιάς. Χρειαζόμουν ένα χαρακτηριστικό μπλουζάκι ή γιλέκο και ένα παντελόνι που να είναι εντελώς άσχετο. Η μπλούζα του μπάτμαν με ένα πουά παπιγιόν από κλόουν ήταν η πιο ακραία επιλογή που είχα. Στη συνέχεια άπλωσα στο κρεβάτι τη στολή του σούπερμαν και μετά από μερικές δοκιμές με ένα μιλιτέρ παντελόνι, κράτησα το κόκκινο σλιπάκι του με το "S" στη ζώνη και τη μπέρτα. Η αλλόκοτη αμφίεση ολοκληρώθηκε με τα πασουμάκια του Πήτερ Παν. 

Έτοιμο το ρεμίξ των αποκριάτικων παιδικών στολών. Το μόνο που μένει είναι να πείσω το γιο μου να τα φορέσει. Μάλλον θα πρέπει να του κάνω πρώτα μια μικρή εισαγωγή για το κίνημα του σουρρεαλισμού στη τέχνη.