Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τι προτείνουν οι Διακοσμητές Εσωτερικών Χώρων για το σχεδιασμό του γραφείου της νέας εποχής

Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, ο χρόνος συρρικνώνεται, οι απαιτήσεις αυξάνονται, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, και φυσικά οι συνθήκες και η ίδια η φύσης της εργασίας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Κατά πολύ έχουμε ξεπεράσει το στερεότυπο της εργασίας η οποία βασίζεται σε σταθερές ώρες 9.00 – 17.00. Πλέον, οι συνθήκες επιβάλλουν την εργασία που βασίζεται σε ελαστικότητα τόσο όσον αφορά τον χρόνο αλλά και όσον αφορά τον χώρο. Η παγκοσμιοποίηση σαφώς κι έχει αφήσει φανερά τα σημάδια της στο που πόσο και πώς εργαζόμαστε. Πλέον η δουλειά από το σπίτι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Η σωστή διάταξη του χώρου τον οποίο μπορούμε να ορίσουμε ως ‘γραφείο’ παίζει καθοριστικό ρόλο και για λόγους οικονομίας, καθώς μπορούμε να γλυτώσουμε πολλά έξοδα εάν εν τέλει αποφασίσουμε να γίνουμε οι ίδιοι διακοσμητές εσωτερικών χώρων που μας αφορούν, στην προκειμένη περίπτωση του γραφείου μας στο σπίτι. Αρκεί να ξέρουμε τι να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε.

Σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χώρος του γραφείου μας οφείλει να είναι ένας χώρος που θα δίνει ‘τροφή’ στην έμπνευσή μας, ισορροπώντας την εσωτερική μας ισορροπία και συνάμα με την πρακτικότητα του να δραστηριοποιεί το ταλέντο μας.

Οι νέες τάσεις μπορεί να τείνουν στο ότι η εργασία από το σπίτι είναι το μέλλον της εργασίας, ωστόσο δε σημαίνει ότι δουλεύοντας από το σπίτι είναι και κάτι το εύκολο. Χρειάζεται μεγάλη αυτοπειθαρχία, και αν και δεν έχουμε κάποιον πάνω από το κεφάλι μας-ως φυσική παρουσία, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να αφεθούμε απλά και μόνο στο γεγονός ότι η δουλειά θα γίνει μόνη της. Συνήθως, η εργασία από το σπίτι απαιτεί πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη και αναλόγως της φύσης της εργασίας απαιτούνται και οι ανάλογες υποδομές. Πχ ένας σχεδιαστής ή αρχιτέκτονας χρειάζεται διαφορετικές δομές στο γραφείο του από έναν μεταφραστή ή ένα παραγωγό μουσικής ή web designer.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων προτείνουν ορισμένα χαρακτηριστικά που ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Η χωροταξία σαφώς και καθορίζει το εύρος των επιλογών μας σε σχέση με τη διακόσμηση, και σε περιπτώσεις που απαιτείται δημιουργικότητα πρέπει η χωροταξία να συνδυάζει άρτια την πρακτικότητα με το design. Ο συνδυασμός σχημάτων, υλικών και χρωμάτων είναι πολύ σημαντικός ώστε να δημιουργήσουμε έναν φιλικό και όμορφο χώρο εργασίας που θα είναι πρακτικός και συνάμα ευχάριστος. Και όλα αυτά πάντα σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία μας, αλλά και την φύση της δουλειάς.

Εάν η φύση της εργασίας μας είναι τέτοια που απαιτεί ισχυρό φυσικό φως, το γραφείο μας θα πρέπει να είναι απέναντι από το  παράθυρο. Η συνήθης διάταξη είναι το γραφείο στην πλευρά του τοίχου που είναι το παράθυρο, στην λεγόμενη ‘σκοτεινή’ γωνία (για να μην πέφτει το φως στην οθόνη του υπολογιστή μας) και τα ράφια σε διάταξη περιμετρικά των τοίχων του γραφείου μας. Συνήθως ένας άνετος καναπές κάθετα του παραθύρου και απέναντι από το γραφείο είναι ιδανικός. Πρώτον, όταν κάνουμε διάλειμμα να τεντωνόμαστε και να απολαμβάνουμε την θέα και τον ήλιο και δεύτερον είναι μια πολύ πρακτική λύση σε περίπτωση που θα έχουμε επισκέπτες. Έχει διαπιστωθεί ότι οι απλές γραμμές και η άνεση του χώρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση μας. Σημαντικοί επίσης είναι οι σωστοί φωτισμοί του χώρου, σε σωστή διάταξη και ένταση. Το φως στο γραφείο μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φυσικότερο, και κάποιες γωνίες μπορούν να φωτίζονται με φωτισμό χρώματος λιλά ή μπλε του πάγου, για τις δύσκολες στιγμές που το βλέμμα μας θα ψάχνει για ένα σημείο όταν θα αναζητούμε την ‘μαγική’ στιγμή της έμπνευσης. Τέλος, πολύ μεγάλη σημασία έχει η επιλογή της κατάλληλης καρέκλας γραφείου. Μιας και θα περνάμε πολλές ώρες σε αυτή, πρέπει να είναι ανατομική και κατά προτίμηση με ψηλή πλάτη η οποία θα φτάνει μέχρι το ύψος του κεφαλιού μας, έτσι ώστε να ακουμπάμε προς τα πίσω τουλάχιστον για 2-3 λεπτά ανά μισή ώρα (το αυχενικό σύνδρομο είναι μια από τις μεγαλύτερες παθήσεις της εργασίας του 21ου αιώνα).

Σε τελική ανάλυση, η δουλειά από το σπίτι είναι απ’ ότι φαίνεται το μέλλον και καλό είναι να προσαρμοζόμαστε σιγά σιγά σε αυτή την ιδέα. Το γραφείο μας πρέπει να είναι λειτουργικό, άνετο και με σωστό φωτισμό και χωροταξία. Οι διακοσμητεσ εσωτερικων χωρων  προτείνουν να δημιουργήσουμε ένα χώρο οικείο άνετο και φιλικό που να μας δίνει κίνητρο για δουλειά και ‘τροφή’ για έμπνευση!